Tedavi Yöntemleri

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

TedaviYontemleri2

 

Sera Bactopur Direct

 

Sera Bactopur direct her zaman el atında bulundurup, güvenle kullanılabilecek bir ilaçtır. İlacın prospektüsünde yazılan dozlar ile tedavi uygulanır. Bu ilacın uygulanması sırasında yararlı bakteri kültürü tamamen yok olacaktır. Bu tedavi sonrasında bakteri SeraBactopurDirectkültürünün yeniden oluşturulması için Sera Nitrivec veya türevi ilaçların kullanımı gerekecektir.  İlacın pahallı olması ve faydalı bakteri kültürünün yok etmesi nedeni ile bu tedavinin karantina akvaryumunda uygulanması tavsiye edilir. Ben kendi uygulamalarımda ilacın normal dozları ile tedaviye başlamadan önce karantinaya alacağım balıklara yüksek dozda bir banyo uygulaması yapmaktayım. Bu yöntemin etkinliğini bizzat gözlemlediğim için sizlerede tavsiye edebilirim.

  • Normal Doz : Her 100 Litre akvaryum suyu için 2 tablet uygulanmalıdır.

Tedavi programı :

  • Banyo uygulaması : Derin bir kovada 2 Litre suya 1 tablet eritilir. Balıklar bu suda 45-60 dakika arasında bekletilir. Sonrasında balıklar normal doz ile ilaçlanmış karantina akvaryumuna alınır. Banyo uygulaması 2. ve 3. günlerdede uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi çok ama çok etkilidir. İleri düzeydeki hastalıklarda dahi başarı sağlanabilmektedir.
  • 1.gün : 100 Lt suya 2 tablet
  • 2.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya 2 tablet
  • 3.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya 2 tablet
  • 4.gün sonunda : %70-80 su değişimi

Tetracilin HCL

TETRA etken madde olarak tetracilin HCL içeren etkili bir ilaçtır. Bu ilaç, eczanelerde 250 ve 500mg. aktif madde içeren dozlarda satılmaktadır. Antibiyotik tedavisinde yetersiz doz kullanımı yarardan çok zarar vermektedir. Benim tercihim düşük doz yerine yüksek doz kullanımı şeklinde olmaktadır.

  • Normal Doz : Litre başına uygulanması gereken doz 5mg/litre olmalıdır. Her 100 Litre akvaryum suyu için 500mg dozunda 1 tablet uygulanmalıdır.
  • Yüksek Doz : Litre başına uygulanması gereken doz 10mg/litre olmalıdır. Her 100 Litre akvaryum suyu için 500mg dozunda 2 tablet uygulanmalıdır.
  • En Üst Doz : Litre başına uygulanabilecek en üst doz 13mg/litre olmalıdır.

TETRA gram pozitif ve gram negatif içerikli geniş spekturumlu bir antibiyotikdir. Bu ilaç akvaryum ortamındaki faydalı bakterilerTetra500 için ölümcüldür ve bu nedenle ana tankta uygulanması durumunda yararlı bakteri kültürü tamamen yok olacaktır. Bu tedavi sonrasında bakteri kültürünün yeniden oluşturulması için Sera Nitrivec veya türevi ilaçların kullanımı gerekecektir.

Bu tedavi 5 gün süre ile uygulanmalıdır. Tedavi sürecinde akvaryum suyunun sıcaklığı kademeli olarak arttırılarak 32-33 derece civarına çıkarılmalı ve akvaryum suyu maksimum seviyede havalandırılmalıdır. Günlük olarak %50 oranında su değişimi yapılmalı ve sonrasında tüm akvaryum suyuna uygun dozda ilaç uygulanmalıdır.

Tedavi programı :

  • 1.gün : 100 Lt suya 2 x TETRA 500 mg, ısı kadameli olarak 32 dereceye çıkarılır
  • 2.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya TETRA 500 mg, ısı 33 dereceye çıkarılır
  • 3.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya TETRA 500 mg, ısı 33 derece
  • 4.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya TETRA 500 mg, ısı 33 derece
  • 5.gün sonunda : %70-80 su değişimi, ısı kadameli olarak 30 dereceye düşürülür.

 

Metronidazole

FLAGYL etken madde olarak metronidazole içeren ve en çok kullanılan ilaçtır. Bu ilacın diğer alternafi ise NODAZIN olabilir. Her 2 ilaç, eczanelerde 500mg. aktif madde içeren dozda satılmaktadır ve fiyatları çok makul düzeylerdedir. Litre başına uygulanması gereken doz 10mg/litre olmalıdır. Her 100 Litre akvaryum suyu için bu ilaçtan 2 tablet uygulanmalıdır.

FLAGYL ve NODAZIN antibiyotik türevi ilaçlardır. Her iki ilaçda akvaryum ortamındaki faydalı bakteri olarak adlandırılan ve yaşamak için oksijen ihtiyacı olan ‘Aerobic’ bakteriler için zararlı değildir ve bu nedenle ana tankta gönül rahatlığı içinde uygulanabilir.

FLAGYLBu tedavi 4 gün süre ile uygulanmalıdır. Tedavi sürecinde akvaryum suyunun sıcaklığı kademeli olarak arttırılarak 32-33 derece civarına çıkarılmalı ve akvaryum suyu maksimum seviyede havalandırılmalıdır. Günlük olarak %50 oranında su değişimi yapılmalı ve sonrasında aynı dozda ilaç uygulanmalıdır.

4 günlük tedavi sonrasında hasta balıkların yeme olan ilgisi artacaktır. Bu süreçte yeme FLAGYL katılarak yedirilmesi çok fayda verecektir. Her şeye rağmen balık yeme genede ilgisiz kalır ise artemia kullanılabilir. Bu yöntemde, yumurtadan çıkan artemiaların bulunduğu tuzlu su ortamına FLAGYL katılır.Yaklaşık 15-20 saat sonunda tüm artemialar ilacı sindirerek bembeyaz olurlar. İlaçlı artemialar tatlı su ile süzülerek balıklara verilir. Bu yöntemle hazırlanan artemialara ilgisiz kalan hasta bir balıkla hiç karşılaşmadım. Hangi yöntemle olursa olsun (yem veya şırınga ile balığa ilaç verme) ilacın sindirim sistemine ulaştığı balık hızlı bir iyileşme gösterecektir.

Tedavi programı :

  • 1.gün : 100 Lt suya 2 FLAGYL, ısı kadameli olarak 32 dereceye çıkarılır
  • 2.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya 2 FLAGYL, ısı 33 dereceye çıkarılır
  • 3.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya 2 FLAGYL, ısı 33 derece
  • 4.gün sonunda : %70-80 su değişimi, ısı kadameli olarak 30 dereceye düşürülür.

 

Praziquantel

Paraziquantel tapeworm ve flukes kurtlarına karşı etkilidir. TENİKÜR etken madde olarak paraziquantel içeren bir ilaçtır. Litre başına uygulanması gereken doz 2.5mg/litre olmalıdır. Bu ilaç piyasada 250 mg. aktif madde içeren dozda satılmaktadır. Her 100 Litre akvaryum suyu için bu ilaçtan 1 tablet uygulanmalıdır.

TENIKUR antiparazit türevi ilaçdır ve bu ilaç akvaryum ortamındaki faydalı bakteriler için zararlı değildir. Bu nedenle ana tankta uygulanabilir.

Bu tedavi 4 gün süre ile uygulanmalıdır. Tedavi sürecinde akvaryum suyunun sıcaklığı kademeli olarak arttırılarak 32-33 dereceTenikur civarına çıkarılmalı ve akvaryum suyu maksimum seviyede havalandırılmalıdır. Günlük olarak %50 oranında su değişimi yapılmalı ve sonrasında eklenen suya uygun dozda ilaç uygulanmalıdır.

İlk ilaç uygulamasının yapıldığı günden 12 gün sonra tedavi mutlaka tekrarlanmalıdır. Aksi durumda tedaviye başlanıldığı günde yumurta durumundaki flukes canlıları hastalığın tekrarına neden olurlar.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Tedavi programı :

  • 1.gün : 100 Lt suya 1 TENİKÜR, ısı kadameli olarak 32 dereceye çıkarılır
  • 2.gün : %50 su değişimi , eklenen her 100 Lt suya 1 TENİKÜR, ısı 32 derece
  • 3.gün : %50 su değişimi , eklenen her 100 Lt suya 1 TENİKÜR, ısı 33 derece
  • 4.gün sonunda : %70-80 su değişimi, ısı kadameli olarak 30 dereceye düşürülür
  • 12.gün : 100 Lt suya 1 TENİKÜR

 

Fenbendazole

Fenbendazole nematode kurtlarına karşı etkilidir. TENİZOL ve ANIPRAZOL etken madde olarak fenbendazole içeren bir ilaçtır. TenizolLitre başına uygulanması gereken doz 2mg/litre olmalıdır. Bu ilaç piyasada 500 mg. aktif madde içeren dozda satılmaktadır. Her 100 Litre akvaryum suyu için bu ilaçtan 0.5 tablet uygulanmalıdır.

TENİZOL tablet askaritler, kancalı kurtlar, kamçılı kurtlar ve şeritlerin neden olduğu paraziter enfeksiyonların tedavisi ve kontrolünde antihelmintik amaçla kullanılır ve bu ilaç akvaryum ortamındaki faydalı bakteriler için zararlı değildir. Bu nedenle ana tankta uygulanabilir.

Uygun dozdaki ilaç bir miktar akvaryum suyunda önceden çözülür ve akvaryuma dökülür. Bu ilaç zor çözünen bir ilaçtır bu konuya dikkat edilmelidir. Altı gün sonra, suyun en az %30 unu ve filtreye aktif karbon koyulur. Flubendazole tek dozda tapeworms ve flukeları (yumurtalarıyla beraber) öldürebilen çok etkili antiparazitik ilaçtır.

AniprazolNematodeslere ve planaria’lara karşı çok etkilidir. Bu ilacın tek problemi ürünün uygulanması sırasında çözünmüş oksijendeki ani düşüştür. Bu yüzden tedavi sırasında çok iyi havalandırma yapılmalıdır. Tedavi sonunda tankın temizlenmesi, camların süngerle temizlenmesi ve tabanın ise sifonlanması çok önemlidir.

Tedavi programı :

  • 1.gün : 100 Lt suya 0.5 TENİZOL

 

Potasyum Permanganat

PERMASOL etken madde olarak potasyum permanganat içeren bir ilaçtır. Litre başına uygulanması gereken doz 2 mg/litre olmalıdır. Düşük dozlarda yapılacak uygulamalar beklenen faydayı sağlamayacaktır. Bu ilaç eczanelerde 250 mg. aktif madde içeren dozda satılmaktadır. Her 125 Litre akvaryum suyu için bu ilaçtan bir tablet uygulanmalıdır.

Permasol tableti akvaryum dışında bir kapta iyice eritilip tanka uygulanmalıdır. İlaç tanka uygulandığında suyun rengi belirgin bir Permasol şekilde mor renge dönecektir. İlacın uygulanmasını takip eden 3-3,5 saatin sonunda akvaryum suyu sarı renge dönüşür. Bu ilacın etkinliğinin sona erdiğini gösterir.

İlacın kalıntılarının akvaryum ortamından atılması için akvaryuma Hidrojen Peroksit eklenir. Bu ilacın dozajı oldukça düşük bir miktardadır. 100 Litrelik akvaryum suyu için maksimum 1 ml. olacak şekilde uygulanmalıdır.

Hidrojen Peroksit uygulaması sırasında çok dikkatli olunmalıdır. İlacın çıplak tene ve özellikle gözlere temasından kaçınılmalıdır. İlacın etkisi yakıcı değil ancak tahriş edicidir. İlacın tene teması durumunda etkilenen vücut bölgesi bol su ile yıkanmalıdır. Temas sonrasında ciltte beyazlaşmalar ve kaşıntı oluşur. Etkisi kalıcı değildir. 1-2 saat içerisinde ilacın olumsuz etkileri geçmektedir.

Hidrojen Peroksit katılması sonrasında sarı renkteki akvaryum suyu hızlı bir şekilde berraklaşarak beyaz renge döner. Yarım saatlik Hidrojen Peroksit uygulaması yeterlidir. Sonrasında akvaryumun suyu % 80 oranında taze su ile değiştirilmelidir.

 

Suyun PH değerinin düşürülmesi

Bu yöntemin en tehlikeli yönü pH değerinin kontrollü olarak düşürülmesidir. pH değerinin düşürülmesi sırasında Sera PH Minus ürünü kullanılabilir. Ürünün kullanım tariflerine harfiyen uyulmalı ve sabırlı bir yöntemle pH değeri düşürülmelidir. Acele SeraPhMinusuygulamalar ile yapılacak pH düşürme işlemi faydadan daha çok zarar verebilir.

Discus için ideal pH değeri 6.5 derecedir. Bununla birlikte 4 – 7.5 dereceler aralığında da yaşayabilmektedirler. pH değerinin 5.5 altında olduğu su koşullarında discus’larda stres belirtilerinin arttığı gözlenebilir. Bu konuda tecrübesi olmayanların suyun pH değeri ile oynamamalarını şiddetle tavsiye ederim. pH değerinin sabit tutulamadığı durumlar discusların aşırı strese girmelerine ve sonuçta hastalanmalarına neden olmaktadır. İnternet üzerinden ve forumlardan öğrenilerek fosforik asit, hidroklorik asit ve gazoz asidi gibi sudaki pH değerini ani şekilde düşürecek kimyasalların akvaryumlarda uygulanması çok tehlikelidir.

pH değeri 7 dereceden 6 dereceye düşürülür ise balık üzerindeki etkisi 10 birim iken, 6 dereceden 5 dereceye düşürülür ise balık üzerindeki etkisi 100 birimdir. pH değerinin 6 dereceden 4.5 dereceye hızla düşürülmesi balık için ölümcüldür. Tüm bunlardan sonra pH değerini düşürmeye karar verirseniz Sera PH Minus tarzında güvenilir bir ürünü sabırlı bir şekilde pH ölçüm cihazı ile birlikte  kullanmanızı önerebilirim. Benim uyguladığım yöntem, bir gün içinde en fazla 1 derecelik düşüşler ile ile istenen değere ulaşılması şeklinde.

16 comments

  • Ümit Bey elinize sağlık. Gerçekten çok yararlı bilgiler paylaşmıssınız. Sizin gibi insanlar olduğu müddetçe bizlerdeki bu discus tutkusu hiç bitmez:)

    • Discusların Babası sen süper bir adamsın bir Discus sorunları ve hastalıkları bu kadar güzel anlatılabilir.Eline sağlık işte bu yaa .Ayrıca bana ettiğin yardımlar için sana çok teşekkür ederim Ümit kardeşDiscusların bol olur inşallah.

  • slm
    ben discusa yeni başladım sayenizde bir şeyler öğreniyorum tşk ler

    (4 günlük tedavi sonrasında hasta balıkların yeme olan ilgisi artacaktır. Bu süreçte yeme FLAGYL katılarak yedirilmesi çok fayda verecektir) nasıl bi yeme ne kadar yeme flagy katılır bi yardımcı olurmusunuz ?

    • Benim kullandığım yöntem şöyle. Çeyrek dana yüreğinin yağ ve zarlarını iyice temizliyorum. Neredeyse sıvı hale gelene kadar rondodan geçiriyorum. 3-4 adet flagy tabletini ılık suda eritip, yeme katıyorum. Bir süre daha rondoda karıştırıyorum. Kağıt havlu üzerine yemi yayıp kan ve sıvıları kurutuyorum. Sonrasında balıklara bu yemden veriyorum.

  • slm. bi yardımcı olurmusunuz.
    discuslarım iştahla yem yiyordu geldiği günlerde şimdi bitanesi yem yemiyor fazla, yeme 1 kaç cm kala geri çekiliyor
    13 14 cm boyunda şırangayla nasıl verilir flagy, bişe yapmaya korkuyorum öldürürüm diye.
    rica etsem mail ime telefonunuzu yazsananız ben sizi ararım çok acemiyim bu konuda acele dönerseniz ne zaman musait olursanız musaitseniz sevinirim.
    saygılar.

  • İlaç kullanımı sırasında aktif karbon kullanılmalımı ? ne tür durumlarda dikkat etmemiz gerekir

    • İlaç kullanım esnasında kesinlikle aktif karbon kullanılmamalıdır. İlacın tüm etkisini yok eder. Ancak ilaç kullanımı sonrasında aktif karbon kullanılması benim tercih yöntemdir. Kalan ilaç kırıntıları sistemden bu sayede uzaklaştırılabilir.

  • Tenizol ve aniprazol ilaçları eczanelerde bulunurmu?

  • Su değişimlerinden sonra eklenek ilaç miktarı eksiltilen suya göremi olmalı . Baktopur direct için örn akvaryum 100lt
    1.gün : 100 Lt suya 2 tablet
    2.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya 2 tablet
    3.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya 2 tablet
    4.gün sonunda : %70-80 su değişimi

    Uygulamada 2. Gün %50 su değişimi sonrası 50 lt su değişmiş olduğundan 1 tabletmi uygulanacak.

    • discustutkusu

      Merhabalar.. Ben ilaç uygulamalarında değiştirdiğim su miktarına göre değil toplam su miktarına göre doz uyguluyorum.

  • Sera bactobur direct tedavis vatoz türleri için uygun mudur acaba?

  • Ben lepistesciyim minik yavrularımda kuyruklar sivrileşiyor bunun bir mantar türü olacagını düşünerekten permosol kullanacagım ilacın etkisi başka bişey kullanmadankaç saatte geçer lepisteslerdede 125lt 1 tabletmi

    • Mesajı yeni farkettim.. Lepistes konusunda bilgili değilim ancak bu doz onlar için çok ağır olur diye düşünüyorum.
      Bana sorarsan yarım doz (125 litreye yarım tablet) uygularsan daha iyi olur.

  • öncelikler elinize sağlık ümit bey
    bu işlemler yapılırken dış motorlar çalışacakmı acaba
    birde bu tedavide 2. gün ve diğer günler 100 Lt suya 1 x TETRA 500 mg olarakmı kullanacağız

    Tedavi programı :
    1.gün : 100 Lt suya 2 x TETRA 500 mg, ısı kadameli olarak 32 dereceye çıkarılır
    2.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya TETRA 500 mg, ısı 33 dereceye çıkarılır
    3.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya TETRA 500 mg, ısı 33 derece
    4.gün : %50 su değişimi , 100 Lt suya TETRA 500 mg, ısı 33 derece
    5.gün sonunda : %70-80 su değişimi, ısı kadameli olarak 30 dereceye düşürülür.

    • discustutkusu

      Merhabalar..
      Filtre sistemlerini kapatmayın.
      Dediğiniz gibi 2.gün ve sonrasında 100 Litre suya 1 tablet (500 mg) ekleniyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.