Suyun hazırlanması ve yavru üretim süreci

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Üretim tankında, iç ve dış parazit sağaltımı yapılmış çifte 8-10 gün süre ile çok yoğun şekilde yemleme (Günlük 2 kez dana yüreği , 4 kez kuru yem ve 1 kez donmuş kan kurdu) yapılır. Bu süreçte tankta günlük %50-75 oranlarında su değişimi yapılarak yoğun yemlemenin su değerlerine yaptığı olumsuz etki giderilir. Bu süreçte su sıcaklığı 29-30 derece civarında tutulur.

TDSmetre

TDS Metre

Bu sürenin sonunda yemleme miktarlarını düşürerek (Günlük 2 kez kuru yem) %30-40 oranlarında su değişimi yapılır. Bu süreçte su değişimleri sırasında eklenen suyun sıcaklığı 23-25 C derece civarına düşürülür. Isıtıcının ayarı ise 26-27 C olarak ayarlanır. Bu su değişimi, tankın ısısının önce 24-25 C civarına düşmesine, ilerleyen saatlerde ısıtıcı nedeni ile tekrar 26-27 C civarına yükselmesine neden olur. Bu ısı dalgalanması discusların üreme isteğini tetikler. Bu dönemde üretim suyunun yumuşatılması çok önemlidir. Ben uygulamalarımda suyun iletkenlik değerini 80-120 ms aralığına kadar düşürüyorum. Suyu bu iletkenlik değerine düşürebilmek için revers ozmoz cihazının kullanılması zorunludur. Bu aşamada iletkenlik ölçümü yapılabilecek bir ölçüm aleti (TDS metre) bulundurmak gereklidir. Suyun iletkenliğinin hızla düşürülmesi balıkları strese sokabilir bu nedenle sabırlı bir şekilde iletkenlik değeri düşürülmelidir.

pHmetre

pH Metre

Ph değerini yalnızca yumurta dizilme sürecine kadar geçen sürede düşürüyorum. Bu işle uğraşan birçok kişinin bildiği gibi suyun pH değerinin düşürülmesi ve düşük değerde tutulması çok zorlu bir uğraş olmaktadır. Bu nedenle suyu yalnızca iletkenlik değerini düşürdükten sonrası ile yumurta dizilmesi aralığındaki süreçte düşük değerde tutmaya çalışıyorum. Hedef değerim 5.5–5.8 pH ve bu işlem için Sera pH Minus ürününü kullanmaktayım. Ürünün kullanım tariflerine harfiyen uyulmalı ve sabırlı bir yöntemle ve kaliteli bir pH ölçüm cihazı ile birlikte pH değeri düşürülmelidir. Acele uygulamalar ile yapılacak pH düşürme işlemi faydadan daha çok zarar verebilir. Bu konuda tecrübesi olmayanların suyun pH değeri ile oynamamalarını şiddetle tavsiye ederim. pH değerinin sabit tutulamadığı durumlar discusların aşırı strese girmelerine ve sonuçta hastalanmalarına neden olmaktadır. İnternet üzerinden ve forumlardan öğrenilerek fosforik asit, hidroklorik asit ve gazoz asidi gibi sudaki pH değerini ani şekilde düşürecek kimyasalların uygulanması çok tehlikelidir.

Üretim suyunun sıcaklık, iletkenlik ve pH değerlerinin düşürülmesi sonrasında çiftler üreme moduna geçerler. Çift ağızları ve karınları ile üreme hunisini temizledikten sonra  dişi aşağıdan yukarıya doğru yumurtalarını üreme hunisi üzerine dizer. repro-red-scribbelt

Dişiden sonra erkek dizilmiş yumurtaların üstünden geçerek spermlerini bırakır. Bu aşamadaki en önemli konu üreme akvaryumunda su akıntısının olmamasıdır. Eğer bu aşama yakalanabilir ise filtre ve havalandırma sistemi kapatılmalıdır.  Bu yapılabilir ise çok fazla sayıda yumurtanın döllenmesi ve sonuç olarak alınabilecek yavru sayısının arttırılması sağlanmış olur. Yumurta dizilmesi sırasında tank çevresinde hareketliliğin sonlandırılması diğer önemli konudur ve çift bu süreçte mümkün olduğunca rahat bırakılmalıdır. 1-2 saat süren yumurtlama sürecinin sonundaki 1-2 saaat içerisinde yumurtaların üzerine şırınga yardımı ile metilen mavisi (100 LT su için 5 ml) sıkılabilir ise yumurtaların mantarlaşması ciddi miktarda azaltılabilir. Yaklaşık 1 saat süre ile filtre ve havalandırma sistemleri çalıştırılmaz.

1.Aşama : Yumurtlamadan sonraki 72 Saat (3 gün)

Yumurtalaran koni üzerinde bulunduğu aşamadır. Bu aşamadaki 2. ve 3. günlerde yumurtaların mantarlaşmasını yavaşlatmak için (100 litre su için 5 ml dozunda) metilen mavisi tanka uygulanır.

ponte-01Düşük debili bir kafa motoru bu süreçte tank içinde çalıştırılmalıdır. Bu sayede anaç çiftin yumurtaları havalandırmasına yardımcı olunur ve dolayısıyla yumurtaların mantarlaşması yavaşlatılır.

Bu süreçte anaçların yemlenme sıklığı ve miktarı en düşük düzeyde tutulur. Sabah/Akşam 5-6 adet bits bu süreçte anaçların beslenmesi için yeterlidir. Yemleme sıklığının ve miktarının azaltılması su değerlerinin bozulmasını engeller.

Bu süreçte su değişimi yapılmaz yada minimum seviyeye indirilir. Benim yaptığım uygulama ; anaçların dışkılarının sifonlanması ve buyun elyaf ile süzülüp tanka geri dökülmesi şeklinde olmaktadır. Su değişikliğinin minimuma indirilmediği yani su değerlerinin değiştirildiği durumlarda anaçların yumurtaları yeme eğilimleri artmaktadır.

2.Aşama : Larva aşaması 72 Saat (3 gün)

eclosion-01Anne baba larvaların yumurtadan çıkmasına yardımcı olur. Anne ve baba yumurtadan çıkan larvaları huniye yapıştırırlar.  Yavruların kafalarında yapışkan salgı yavrunun huniye yapıştırılmasına yardımcı olur.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Bu aşamadaki en kritik durum sudaki nitrat değerlerinin yüksek olmasıdır. Nitrat değerinin yüksek olması ölümcüldür. Larvalar yüksek nitrat değerine dayanamazlar ve bu etkilenmeyi farkeden anne ve baba yavruları yemeye başlarlar.

Nitratı en minimum seviyede tutmak için yemleme sıklığının ve miktarı minimum seviyelerde tutulur. Nitratı düşük tutmak için bir diğer yardımcı yöntem nitrat düşürücü filtre malzemeleri kullanmaktır. Ben bu amaçla JBL NitratEX ürününü bu süreçte sump içerisine ekliyorum.

eclosionLarva aşamasında düzenli su değişimi yapılarak dip çekimi yapılmalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken şey anne ve babanın ürkütülmemesidir. Çift bu dönemde saldırgan tavırlar sergiler. Dip çekimi sırasında akvaryum içine el sokulmamalıdır. Aksi durumda çift elinize sert darbeler vurmaya çalışacaktır. Strese giren çiftin larvaları yediği durumlar sıklıkla görülmektedir.

3.Aşama : Serbest yüzme aşaması

Yavrular yumurtadan çıktıktan 50-60 saat sonra serbest yüzüşe geçerler. Uygun su değerleri sağlanmış ise larvalar anne ve babanın sırtına geçerek anne babalarının deri mukozası ile beslenmeye başlarlar.

nage-libreDiscus sütü yavruların gelişiminde hayati önem taşır. Yavruları besleyen çifti kesinlikle ürkütmemek gereklidir. Bu konuya önem verilmez ise strese giren diskuslar gerekli discus sütünü üretemezler ve yavruları gelişimi tamamen bozulur.

Isıtıcının ayarı 29-30 C ‘ ye yükseltilir ve tank içerisindeki havalandırma motoru çıkarılır.

Anne ve baba için normal yemleme düzenine geçilir. Süt verimlerini yüksek tutmak için yüksek protei değerine sahip yemlerin kullanımı önemlidir. Ben süreçte  dondurulmuş kan kurdunu yoğun şekilde kullanıyorum.

Bu süreçte en önemli konulardan biri muhtemel solungaç parazitleridir. Her ne kadar sağaltımrepro-4 yapılmış olsada anne baba üzerinde sıkıntı yapmayacak miktarlarda olan solungaç parazitleri yavrular için ölümcüldür. Bu konuya dikkat edilmez ise yavruların yumurtadan çıkışlarından sonraki 15. günler civarında toplu olarak yavru kaybı yaşanabilir. Bu duruma engel olmak için larvadan yumurtadan çıkışından sonraki 8. 10. ve 12. günlerde 100 LT için 5 ml ölçeğinde malachit yeşili üretim ortamına eklenmelidir.

Serbest yüzmeye geçen yavrulara 5-6. günden itibaren yumurtadan yeni çıkmış tatlı su Artemiakaridesi (artemia) verilmeye başlanır. Yemlemeler sonrasında dip çekimi ve su değişimi yapılması çok önemlidir. Bu süreçte akvaryum suyunun çok yumuşak ve düşük pH değerinde olması önemli değildir. Su değeri açısından önemli olan tek konu temizliği ve düşük nitrit/nitrat değerinde olmasıdır. Bu nedenle düzenli su değişimleri yapılmalıdır. Ben bu süreçte günlük toplamda %40-50 civarında su değişimi yapmaktayım.Serbest yüzüşe geçişten sonraki 25. gün civarında yavrular anne babanın yanından ayırılmalıdır.

 

UretimSureci

 

3 comments

  • Öncelikle merhabalar.degerli bilgilerinizin dolayı teşekkür ederim..10 gün önce yeni akvaryum kurdum ve içinde bir çift diskus var sadece.. cumartesi yani 10.09 tarihinde öğlen yumurtladilar..suya hiçbir ilaç filan kullanmadım şimdiye kadar.sadece şu değişimi ve kuru yemleme yaptım.bundan sonra ne yapmalıyım..yavru büyütme bilmek tek idealim şu anda.yardimlarinizdan dolayı şimdiden teşekkür ederim…

  • Paylasiminz için öncelikle çok teşekkür ederim benim sorun ben iç üretim filtresi kullanıyorum sünger filtre sump sistemim yok yinede o filtresi çıkarmam gerek mi ve sump olmadığı için nitrat düşürücü ne kullana bilirim.

    • discustutkusu

      Sump kullanıldığında üretimde başarı oranı çok yüksek oluyor. Sump içerisinde nitrat düşürücü olarak “JBL Nitratex” ürününü kullanıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.