Kendin Yap : Metilen Mavisi , Malachite Yeşili ve Su Hazırlayıcısı üretimi

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Aşağıda verilen tarifler Ulvi Özuğur ustamızın çalışmalarından derlenmiştir.DSC_0275

Aşağıdaki ilaç ve su düzenleyicilerin hazırlanması sırasında ölçülere sadık kalınması balıklarınızın sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenle fiyatları çok düşmüş olan hassas bir terazi kullanmanızı tavsiye ederim.

Metilen Mavisi :

Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkili olan kimyasal bir maddedir.

Yavru üretimi sırasında mantarlaşmayı önlemek için çok önemli bir kimyasaldır. Çiftler yumurtaları dizdikten sonraki 1-2 saat içerisinde tavsiye edilen dozu yumurtaların direkt olarak üzerine uyguluyorum. Ayrıca bu kimyasalı dezenfektan olarak ve mantar/parazitleri önlemek amacı ile ana tanka da uyguluyorum.

Piyasada toz halinde satılan metilen mavisi saf su ile seyreltilerek kullanılabilir. Etkili tedavi için %5‘ lik çözeltiden 100 litre suya 3 ml hesabı ilemethylene-blue-500x500 kullanılır.

Malzemeler :

Hazırlanışı :

1 Litre saf suya 5 gram Metilen Mavisi katılır ise %0,5 ‘lik çözelti elde edilir. Elde edilen 1 Litre çözeltinin maliyeti yaklaşık olarak 45 TL civarında olmaktadır. Piyasada satılan ürünlere göre fiyatının yüksek görünmesinin nedeni çözeltinin yoğunluğunun tavsiye edilen %5 oranında olmasıdır. Ayrıca kullanılan malzemelerin kaliteli olması ve seyreltme işlemi için ozmoz yada çeşme suyu yerine saf su kullanımı maliyeti yüksek göstermektedir.

Kullanım miktarı : 100 Lt suya 3 ml (20 damla 1 ml)

Malachite Yeşili :

Bu kimyasalı yavru alma sürecinde solungaç parazitlerini önlemek amacı ile kullanmaktayım. Yavruların yumurtadan çıktıktan sonraki 10-15 gün arasındaki süreçte en önemli yavru kayıpları solungaç parazitleri nedeni ile olmaktadır. Bu kimyasalı uygun dozlarda kullanılır ise yavru kayıplarını ciddi şekilde azaltmakta hatta tamamen önlemektedir. Ayrıca bu kimyasalı dış parazitleri azaltmak ve önlemek amacı ile ana tanka da uyguluyorum.

Malahit yeşili chlorid ve oxalate halinde pazarlanmaktadır. Oxalat olarak pazarlanan balıklar için daha zehirli fakat parazitlerle mücadele için daha etkilidir. Önerilen doz 0,03 mg/lt.’dir.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

basic-malachite-green-775332Hazırlayacağınız ilacı önerilen dozun üzerinde kesinlikle kullanmayın. Piyasada satılan benzerleri çok fazla seyreltilmiş olduğu için yüksek dozlarda tavsiye edilmektedir ancak aşağıdaki verilen ölçüler ticari amaçlı olmadığından doz aşımı yapmamanız canlılarınızın sağlığı açısından çok önemlidir.

Ayrıca ilacın hazırlanması sırasında etrafa sıçratmamak için önlemler almanızı şiddetle tavsiye ederim. (Çok aşırı boyayıcı bir kimyasal olması nedeniyle eşinizle problem yaşayabilirsiniz  🙂 🙂 )

Malzemeler :

Hazırlanışı : 1 Litre saf suya 3 gram Malachite Yeşili katılır ise %0,3 ‘lik çözelti elde edilir.

Kullanım miktarı : 100 Lt suya 1 ml (20 damla 1 ml)

Su Hazırlayıcı (Aquatan Benzeri) :

Su hazırlayıcı kullanımı özellikle discus gibi yoğun su değişimi yapılması gereken türlerde ciddi bakım DSC_0272kolaylığı sağlamaktadır. Discus beslemeye başladığım ilk dönemlerde su değişimleri bana büyük zorluklar yaşatıyordu. Öncelikle çeşme suyunu havalandırmak için yedek su depoları bulunduruyordum. Bu su depolarında beklettiğim çeşme suyunu klordan arındırmak ve havalandırmak için hava motorları çalıştırıyordum. Ayrıca dinlendirdiğim bu suyu içinde aktif karbon bulunan  iç filtrelerden geçirmekle uğraşıyordum.

Sonra bu su hazırlayıcılarını kullanmaya başladım. Emin olun büyük kolaylık sağlıyor ve su değişimlerini eziyet olmaktan çıkarıyor. 70 Litrelik çöp bidonları aldım. Bu bidonları şofbenden aldığım yaklaşık 33-34 derecelik sular ile dolduruyorum. Bu sulara aşağıda tarifi verilen dozlar ile su hazırlayıcı ekleyerek en fazla 15 dakika bekleyip direkt olarak akvaryuma boşaltıyorum. Bana çok büyük kolaylık sağlayan bu yöntemi 2 yıldır uyguluyorum ve hiç bir sorun ile DSC_0271karşılaşmadım. Gönül rahatlığı ile herkese tavsiye ediyorum. Aşağıdaki tarifle hazırlanacak olan su hazırlayıcısının maliyeti çok düşük. Tek dikkat edilmesi gereken doz aşımı yapmamak. Ayrıca direkt olarak canlıların bulunduğu ortamlara uygulanmamalıdır.

Neyi ne için kullanıyoruz ?

EDTA : Ağır metalleri bağlamak için.
Sodyum Tiyosülfat : Klor ve kloramini nötralize etmek için.

Malzemeler :

Kullanım miktarı : 100 Lt suya 5 ml (20 damla 1 ml)

5 comments

  • Su duzenliyici olarak hazirlanan karişim, baliklar yumurta dizdikten sonra mantarlasma icin metilen mavisi yerine kullanilabilirmi?

    • discustutkusu

      Merhabalar.. Su düzenleyicinın mantarlaşmaya karşı bir etkisi olmaz. Ayrıca yumurta dizildikten sonra suyun özelliklerini değiştireceği için olumsuz etkisi olur.

  • Karışım miktarları ve kullanım miktarları nedir acaba?

  • Merhaba bir sorum olacak benim 100 litrelik bir bidonum var 5 ml su düzenleyiciyi kartım bunun 60 listesini kullandım diyelim 40 litre kaldı bir sonraki gün 60 litre ekleyip suyu 100 litreye tamamladım şimdi bu suya 5 ml mi ekleyeceğiz yoksa tamam kaldığımız miktar 60 litreye karşılık 3 ml mi ekleyeceğiz 40 litrelik ye 5 ml su düzenleyicisi vardı o etkisini yitirdi mi yoksa eklediğimiz miktarla su da 8 ml ya da 10 ml mi oldu

    • discustutkusu

      Merhabalar..
      İlk günden kalan su için ilaç ekleme. Yeni eklenen su için ilaç miktarını hesap edersin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.