Hastalık Nedenleri

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

  • Düşük filtrasyon gücü :

İyi bir filtre sistemi bulunmayan standart filtre özelliklerindeki bir akvaryumda sağlıklı discus beslemek çok zordur. Discus beslerken devir hızının akvaryumdaki suyu saatte minimum 3 kez çevirdiği filtre sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Discus gibi protein ağırlıklı beslenen balıklarda sump sistemi filtreler diğer iç ve dış filtrelere göre çok daha verimlidir.

  • Yetersiz su değişimleri :

Discusların en önemli hastalık nedeni su koşullarındaki bozulmalardır. Su koşullarındaki bozulmalara engel olmak için düzenli ve yeterli bir su değişim programı uygulanmalıdır. Yeterli su değişim programı discus için sağlıklı bir akvaryum ortamı adına çok önemlidir. Su değişimiminin yetersiz olması akvaryum suyundaki amonyak, nitrit ve nitrat değerlerinin yükselmesine neden olur. Yüksek amonyak, nitrit ve nitrat değerleri discusların bağışıklık sistemine zarar verir ve hastalığa açık duruma gelmesine neden olur.

Tehlikeli üst sınırlar :

  •  Amonyak  :         0.1 mg/lt
  • Nitrit          :         0.5 mg/lt
  • Nitrat         :         13 mg/lt

Belirlenecek değişim programı filtre kapasitesine ve akvaryumda bulunan canlı sayısına bağlıdır. Genel olarak önerilen günlük %20 oranında su değişimi yönündedir.

Ben çok güçlü sump filtre (Akvaryum : 900 Litre, Dış sump : 150 LT kapasiteli, 70 Litre civarında filtre malzemesi, saatte 8.500 Lt kafa motoru kullanımı)  kullanarak su değişimlerini haftada 2 kez %70-75 oranında yapıyorum.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Discuslar pH değeri çok düşük asitik ve akıntılı sularda evrimleşmiş hayvanlardır. Ülkemizdeki sular pH düzeyi yüksek alkali sulardır. Bu balıklara çok sıkıntı veren iç ve dış parazitler pH değeri düşük sularda hastalık üretecek kadar çoğalamamaktadır. Ancak pH değeri yüksek olan ülkemiz sularınında bu parazitler hızla çoğalmakta ve balıklarda hastalıklara sebep olmaktadır. Bizim bu durumda yapabileceğimiz tek şey sık su değişimleri ile iç ve dış parazit popülasyonunu düşük tutmaktır.

Su değişimleri kadar önemli diğer bir nokta tank ortamındaki yem ve dışkı artıklarının toplanması konusudur. Mümkün olan sıklıkla bu artıklar ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Dip temizliğinin balıkların sağlıklı ve çabuk gelişimi üzerinde anormal bir etkisi olduğu birçok üretici tarafından kabul edilmektedir. Sonuç olarak toplanmayan yem ve dışkı artıklarının akvaryum suyunda uzun süre kalması balıkların sağlığını kesinlikle olumsuz olarak etkiler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.