Discus Kuyruk ve Yüzgeç Erimesi

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Kuyruk ve Yüzgeçlerde Erime

Discus besleme ve üretimde başarının en büyük anahtarı gözlemdir. İyi bir hobici discuslarında meydana gelen olumlu olumsuz tüm değişiklikleri farkedip ters giden durumları tespit etmeli ve doğru müdaheleleri gerçekleştirmelidir. Çoğu zaman farkedilmeyen ancak geç kalınması durumunda discusların kaybedilmesine bile sebep olabilen bir hastalığı sizlerle paylaşacağız, “kuyruk ve yüzgeçlerde erime”. Bu hastalık türünde balıkların üst finleri, yüzgeçleri ve kuyruğunda bölgesel olarak erimeler görülmektedir.

DSCF4220

Resimde de görüldüğü gibi kuyruğun büyük bir kısmı erimiş ve tedavi edilmediği takdirde kuyruğun tamamına yakınını eriyecektir. Tespit edilmediği durumlarda ise hastalık ilerleyecek, uç kısımlar beyazlaşıp mantar oluşacak ve bakteriyel bir hastalığa dönüşecektir. Kimi zaman uç kısımlarda kanlanmalar dahi görülebilir. Bu aşamadan sonra tedavi çok daha zor hale gelecektir. Hastalığı ortaya çıkaran sebep çoğu zaman su değerlerindeki bozulmadır. Bu durumda filtre sisteminin kontrol edilmesi, varsa su ölçüm kitleriyle su değerlerinin kontrol edilmesi ve akvaryumun içerisinde su değerlerini bozabilecek bir madde olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Su değerleri ölçüldüğünde iletkenlik değerinin düşük çıktığı görülürse bunun da discusunuzun uzuvlarında bu tarz eksikliklere sebep olabileceği hatırdan çıkarılmamalıdır. Bazı hastalık dönemlerinden sonra özellikle üst ve alt finlerde oluşan tahribatın düzelmeyip şekil bozukluklarına sebep olduğu görülmektedir. Bu yüzden tespit ettiğiniz andan itibaren yayılmasına ve ilerlemesine izin vermeden gerekli tedaviye başlamak çok önemlidir.

DSCF4223 DSCF4224

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Birgün akvaryumunuzdaki discuslarda benzer bir kuyruk erimesini farkettiniz. Ne yapacaksınız?

Çoğu zaman uç kısımlar resimdeki gibidir. Uçların beyazlamadığı durumlarda tedavi basit ve korkulacak bir durum yoktur. Hastalığın temel sebebi çoğu zaman su değerlerindeki bozulmadır. İlk olarak birkaç gün sık su değişimi (dinlendirilmiş ya da su düzenleyiciler kullanılarak hazırlanmış) ile beraber vitamin (bemix ampul, fishtamin ya da discus element vb. vitaminler kullanılabilir) ve mineral takviyesi (150 lt. bir şişe maden suyu olabilir, eczanelerden temin edilen katkısız kalsiyum tablet kullanılabilir) yapılabilir. Su kalitesinin arttırılması ve takviyeler hızlı bir iyileşmeyi de beraberinde getirecektir. Aynı zamanda filtre sisteminde de bir eksiklik, ters giden bir konu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Filtre malzemelerinin kirlerden dolayı tıkanması vb. durumlarda su temizliği yeterli seviyede gerçekleşmeyecek bu da su kalitesinin bozulmasına sebep olacaktır. Böyle bir durum tespit edildiği taktirde filtre temizliği yapılmalıdır.

Bu uygulamalar sonucunda eğer olumlu bir gelişme olmaz ise durum biraz daha kritik demektir. Bu durumda metilen mavisi ve malahit yeşili ile 3 günlük bir tedavi uygulanabilir (100 lt – 3 ml metilen, 100 lt – 2 ml malahit). Tedavi uygulanırken her gün %20 su değişikliği yapılarak aynı dozda ilaç uygulanır. 4.gün %50-70 su değişimi ve aktif karbon ile su kimyasallardan arındırılır. Aynı zamanda vitamin ve mineral takviyeleri daha hızlı iyileşmeyi beraberinde getirecektir.

Hastalığın daha da ilerlediği durumlarda bakteriyel hastalıklara yönelik antibiyotik kullanımı daha etkili sonuçlar verecektir.

Herkese keyifli hobiler dilerim!

Discusu hastalık değil ilgisiz ve bilgisiz olmak öldürür!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.