Bakteri çakışması nedir ?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Bakteri kültürü nedir :

Discuslarda derilerin üzerinde bir bakteri kültürü tabakası bulunmaktadır. Bu bakteri kültürü tabakasının üzeri mukoza olarak adlandırılan koruyucu protein tabakasıyla kaplıdır. Bu bakteri kültürünün oluşumunda balığın bulunduğu çevre koşulları, su şartları ve suyun içeriğinde bulunan eser elementler çok etkilidir.

BakteriCakismasi_1 Bakteri kültürünün yapısına etki eden diğer konu balığın beslenme şeklidir. Ülkemizde sıkça kullanılan besleme yöntemi yöntemi dana yüreği esas alınarak hazırlanan mamalardır. Bu mamaların hazırlanması sırasında kullanılan karides, somon ve alabalık gibi et türevleri farklı bakteri kültürleri içermektedir. Sonuç olarak bu mamalar ile balıklarımıza farklı bakteri kültürleri aşılamış oluyoruz.

Ülkemizde yetişmiş ve üretilmiş ırklarda bakteri çakışması sorunu olmamaktadır. Bunun nedeni ülkemizin genel su sertliği, su yapısı ve bu suların içerdiği minerallerin bir birlerine yakın olmasıdır. Farklı illerden aldığımız ve kısa bir karantina süresinden sonra ana tanka eklediğimiz balıklar kısa bir adaptasyon süreci sonrasında ana tanka uyum göstermektedir.

BakteriCakismasi_2 Ancak yurt dışından ve özellikle uzak doğu (Singapur, Malezya, Tayland) ülkelerinden gelen balıklar olduğunda bu süreç çok ciddi riskler taşımaktadır. Ülkemizde yetişen balıkların bakteri popülasyonu uzak doğu ülkelerinden gelen balıklarla kıyaslanmayacak kadar düşüktür. Ayrıca bu ithal balıkların yemlenme rejimleri ve bulundukları su kalitesi bizden çok çok üstündür. Çok güçlü bakteri popülasyonunda yetişmiş olan bu balıklar bizim ülkemizde yetişmiş ve üremiş olan balıklara göre daha dayanıklıdır.

Bakteri çakışması nedir :

Farklı bakteri kültürüne adapte olmuş balıkların aynı akvaryuma alınması sonucunda BakteriCakismasi_4ortaya çıkan durum genel olarak bakteri çakışması olarak adlandırılmaktadır. Bir hastalığı atlatmış ve bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış balıklar ile henüz bu hastalığa bağışıklığı olmayan balıkların aynı akvaryumda birleştirilmesi ile ortaya çıkan durumdur.

Bakteri çakışmasının ana sebebi bakterilerdir.
Üretimi esnasında bir patojene bir şekilde bağışıklık kazanmış ve taşıyıcı hale gelmiş bir balık, bir başka akvaryuma konulduğu vakit , bünyesindeki patojen akvaryumdaki bu patojene bağışıklık kazanmamış canlıları , bu BakteriCakismasi_3balıkların bağışıklık sistemi bu patojenle baş edemeyeceği için hasta edip öldürür. Hastalığın tedavisinde geniş spekturumlu antibiyotikler (Tetrasiklin, Oksitetrasiklin) kullanılabilir.

Önlem :

  • Kaynağından emin olmadığınız balıkları satın almamak.
  • Farklı kaynaklardan gelen balıkları birbirine katmamak.
  • Yeni aldığınız balıkları karantina tankında mümkün olduğunca uzun süre bekletmek.

Belirtiler :

Başlangıç Işıktan aşırı rahatsız olma
1.Gün İştah kaybı ve yemden kesilme
2.Gün Yüzme bozuklukları
Pike yaparak tabana ve yanlara çarpmalar
Denge kayıpları, yalpalama ve etrafında dönerek yüzme hareketleri
3.Gün Kafada şişkinlikler ve kıkırdak dokuda çökmeler
Aşırı halsizlik ve tabana yatmalar

Tedavi :

Bu olayı daha önce yaşamış ve tecrübe etmiş birisi olarak tedavi sürecinin biraz uzun süreceğini söyleyebilirim. Hastalık sırasında balık devamlı mukoza atacağı için güç kaybedecektir bu aşamada önemli olan balığı vitamin ve mineral takviyeleriyle dinç tutmaktır. Çok çok önemli bir diğer hasta  balığa yem yedirmektir. Balık aç kaldığı sürece ne kadar vitamin takviyesi yaparsak yapalım zayıf düşecektir ve sonucu ölümdür. Bu süreçte balıklarınızı canlı yem, kankurdu, pire ve sinek gibi iştahlarını arttıracak türde yemlerle beslemelisiniz.

1.Gün : Hastalığın ilk tespitinde permasol tedavisi uygulanır. Tedavinin detaylarına  http://www.discustutkusu.com/tedavi-yontemleri.html ulaşılabilir.

2.Gün : Yüksek doz ile Tetracilin HCL tedavisi uygulanmaya başlanır. En az 4 gün süre ile su değişimleri yapılarak tedavi tekrarlanır. Tedavinin detaylarına  http://www.discustutkusu.com/tedavi-yontemleri.html ulaşılabilir..

 

Referans Kaynaklar :

 

1 – Balık İmmünolojisi, Bitkisel ve Kimyasal İmmünostimulantlar

Fish Immunology, Herbal And Chemical Immunostimulants

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Iğdır University Journal of the Institute of Science and Technology

Cilt: 1, Sayı: 4, Sayfa: 69-76, 2011

Volume: 1, Issue:4, pp: 69-76, 2011

 

Sorumlu yazar/Corresponding Author: Başar ALTINTERİM, basaraltinterim@gmail.com

Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 1(4): 69-76, 2011 1 Altınterim Bitkisel Ürünler, Elazığ, Turkey

 

 

2 – Bailey, M; Burgess, P. Tropical Fishlopedia. Howell Book. New York, NY; 2000.

3 – Burgess, P; Bailey, M; and Exell, A. A-Z of Tropical Fish. Howell Books. New York, NY; 1998.

4 – Burgess, WE; Axelrod, HR; Hunziker III, RE. Dr. Burgess’s Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes. T.F.H. Publications. Neptune City, NJ; 1997.

5 – Alderton, D. The Complete Guide to Tropical Aquarium Fish Care. Howell Books. New York, NY; 1998.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.